![]() |
Siguranta alimentuluiIntroducereOdata cu cresterea cerintelor legislative in ceea ce priveste siguranta alimentului, atat organele de reglementare nationale cat si internationale, au crescut cerintele pentru consumatori si le-au facut publice, astfel incat in majoritatea organizatiilor din industria alimentara exista preocuparea pentru asigurarea sigurantei alimentului, evaluarea si certificarea sistemelor de management pentru siguranta alimentului. Alinierea la cerintele sistemului de management al sigurantei alimentului este o cerinta legala pentru majoritatea companiilor din industria alimentara din Uniunea Europeana, incepand cu anul 1996. HACCPHACCP este o norma recunoscuta international ca baza stiintifica, pentru sistemul de management al sigurantei alimentului si este utilizata pentru a ajuta fabricantii de produse alimentare. Metodologia HACCP este standardizata international de Comisia Codex Alimentarius care a fost creata de Organizatia pentru Agricultura si Alimente (FAO) si de Organizatia Internationala de Sanatate (WHO) a Natiunilor Unite, pentru dezvoltarea standardelor alimentare. HACCP a fost creat in principal pentru a preveni, reduce si elimina potentialele riscuri biologice, chimice si fizice, aferente industriei alimentare, inclusiv a celor care provoaca contaminare in masa. ISO 22000Publicat la 1 septembrie 2005, standardul ISO 22000 este primul standard intrenatioanal pentru sistemul de management al sigurantei alimentului (FSMS). Grupul de lucru pentru Initiativa Sigurantei Globale a Alimentului si Industia Europeana Alimentara, a dezvoltat acest standard plecand de la cerintele Codex Alimentarius. Standardul are 3 parti:
Beneficii HACCP/ ISO 20000Cateva beneficii ale HACCP/ ISO 22000
|