SA 8000

Certificare | SA 8000(Responsabilitatea Sociala)

SA 8000

Se estimeaza ca peste 100 milioane de copii din intreaga lume lucreaza cu norma intreaga (full-time). Conform cerintelor de Responsabilitate Sociala, companiile nu trebuie sa permita munca copiilor. Ele trebuie sa furnizeze un loc de munca sigur si sanatos pentru toti participantii la procesul de munca al realizarii produselor sau serviciilor lor(angajati, subcontractanti directi, parteneri si colaboratori din sfera lor de influenta) si sa respecte dreptul tuturor angajatilor sai de a se afilia unui sindicat. Discriminarea nu este acceptata in nicio forma, asa cum nu sunt admise nici pedeapsa corporala sau abuzul verbal.

Acele companii care obtin Certificarea Responsabilitatii Sociale SA 8000 se vor asigura ca angajatii lor si cei aflati in sfera lor de influenta(furnizori subcontractanti, parteneri) nu lucreaza mai mult de 48 ore sau 6 zile consecutiv pe saptamana. Salariile, pe intreg lantul de furnizare a produselor/serviciilor lor, trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul minim din sectorul lor de activitate ( living wage) si trebuie sa ii permita angajatului un nivel de trai convenabil.

Cerintele standardului SA 8000 care se regasesc in sistemele lor de management definesc procedurile si structurile pe care companiile trebuie sa le adopte pentru a se asigura de conformitatea cu standardul si de analiza si imbunatatirea continua.

 

Ce este SA 8000?

SA 8000 este primul standard auditabil din acest domeniu. In particular este compatibil cu structura ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 si este bazat pe conventiile Organizatiei internationale a muncii (ILO), Declaratiei univresale a drepturilor omului si pe Conventia ONU cu privare la drepturile copilului. Recunoasterea mondiala a certificarii in conformitate cu standardul SA 8000 implica dezvoltarea si auditarea sistemului de management, care promoveaza practici sociale acceptabile, care sa aduca beneficii pe intregul lant de furnizori.

Cine este SAAS?

SAAS este abrevierea de la Social Accountability Accreditation Services (SAAS) – o societate de acreditare formata pentru promova acreditarea si a monitoriza organizatiile, respectiv organismele de certificare pentru standardele sociale care respecta cerintele SA 8000. SAAS a inceput in 1997 ca un departament al SAI – Social Accountability International si s-a definit ca organizatie non-profit, zece ani mai tarziu, in 2007.

Pentru ce este necesara certificarea?

Standardul international SA 8000 ofera certificare pentru companii care doresc sa-si demonstreze angajamentul fata de responsabilitatea sociala.

 

Exista 9 elemente cheie pentru Responsabilitatea Sociala, concretizate in cele 9 capitole de cerinte ale standardului SA 8000:

• munca copiilor

• munca fortata

• sanatate si securitate

• libertatea de negociere colectiva si in asociere

• discriminarea

• practicile disciplinare

• orele de lucru

• salarizarea

• sistemele de management

 

Domeniile cheie specifice sunt bazate pe:

• interdictia privind munca copiilor si munca fortata

• solicitarea si introducerea unor conditii sigure de munca

• garantia unui salariu minim de trai

• nici o discriminare pe motive de rasa, sex sau religie

• imbunatatirea sistematica a conditiilor de munca

• verificarea externa (prin certificare)

• dreptul la libertatea de asociere, la organizarea in sindicate si reprezentarea in negocierile salariale colective

• angajamentul pentru o durata maxima de luru de 48 ore pe saptamana, cu o zi libera dupa 6 zile consecutiv lucrate

 

Beneficiile certificarii SA 8000?

Avand un management solid si efectiv in aplicarea responsabilitatii sociale afacerea dvs va beneficia de:

• consolidarea brand-ului, imaginii si reputatiei

• imbunatatirea moralului lucratorilor si a eficientei acestora

• crearea de noi oportunitati de afaceri bazate pe un management performant si responsabil

• oferirea uni avantaj fata de concurentii necertificati

• atragerea de noi clienti

• atragerea de investitii pe principii etice

• demonstrarea trasnparentei fata de partile interesate

 

De ce sa ne alegeti pe noi ?

 

Clientii GLOBAL ne prefera pe noi in competitie cu alte organisme pentru ca oferim servicii rapide, eficiente si flexibile. Cei care ne-au ales deja au remarcat inca de la prima evaluare o valoare adaugata efectiva a serviciilor realizate de noi benefica progresului real al societatilor.

Responsabilitatea Sociala poate fi un standard greu de auditat din cauza diferentelor culturale si legislative pe care le gasim lucrand in diferite regiuni ale lumii. Diferentele pe care le gasim intre tari precum Bangladesh, Thailanda, Turcia si China, o parte dintre cele in care functionam, pot fi atat de variate, nu doar din punct de vedere cultural dar si al metodelor de afaceri. Cu toate acestea, datorita faptului ca avem o retea de auditori calificati recunoscuti SAI, si printre acestia sunt si auditori romani, desemnati in evaluarea societatilor din Romania, clientii sunt multumiti de abordarea noastra profesionala si particularizata a fiecarui proces de audit.

 

Care este procesul de evaluare?

Cererea initiala

Va rugam sa completati o aplicatie cu datele dumneavoastra specifice pentru ca noi sa putem emite o cotatie si un contract care vor acoperi evaluarea initiala si procesul de certificare.

Procesul de audit in vederea certificarii

Dupa incheierea contractului, auditul de evaluare a sistemului de management al responsabilitatii sociale se desfasoara dupa cum urmeaza:

– comunicarea si anuntarea echipei de audit

– vizita de etapa 1 – la sediul si locatiile aplicantului

– vizita de etapa 2 – evaluarea pentru certificarea propriu-zisa la sediul si locatiile aplicantului

Certificarea

Se obtine in urma recomandarii Lead Auditor ( conducatorului echipei de audit) catre Comitetul decizional(Decision Maker) din cadrul GlobalGROUP UK privitor la acordarea certificarii, urmata de decizia favorabila a acestuia si acordarea Certificatului.

Procesul de supraveghere

Este o cerinta a acreditarii conform careia trebuie desfasurate vizite de monitorizare continua, la interval de 6 luni de la certificare. Vizitele vor fi agreate din timp, cu exceptia vzitei de supraveghere nr.2 din ciclul de certificare care va fi neanutata.

Contactati-ne

Pentru mai multe informatii despre SA 8000 va rugam sa ne contactati prin telefon sau email la adresa contact@globalcertification.ro . Suntem incantati sa va consiliem.